Week 16: kraambedpsychose, acute hepatitis, neusvaccinatie & rouwstoornis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren kraambedpsychose, acute hepatitis bij kinderen, lokale vaccinatie en de diagnose rouwstoornis in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Dinsdag: wat is een postpartum psychose en hoe lang duurt het?

Er zijn vrouwen die kort na de bevalling een kraambedpsychose hebben. In de meeste gevallen ontstaat dit binnen een week na de bevalling maar het kan tot de eerste vier weken erna gebeuren. Wat betekent het voor een vrouw als zij een postpartum psychose heeft? Hoe lang duurt het en hoe herken je een kraambedpsychose? 

Woensdag: meer kinderen hebben zonder duidelijke oorzaak acute hepatitis

Artsen en onderzoekers in diverse landen zoeken naar een verklaring voor een opvallende stijging van het aantal jonge kinderen met acute hepatitis.

Donderdag: aantasting reuk en smaak door corona: oorzaak, gevolg en oplossingen & lokale vaccinatie in de neus

Een coronabesmetting heeft veel invloed op de reuk en smaak en daardoor ook op het eet- en drinkgedrag. Sommige mensen verliezen hun reukvermogen. Andere mensen kunnen nog wel proeven, maar vinden alledaagse producten ineens vies. Hoe komt dat, hoe lang duurt het en valt er iets aan te doen? Lees het hier.

Daarnaast gingen we in gesprek met twee artsen van het BEAT-COVID-team. Ze ontdekten dat het lokale immuunsysteem in de neus anders op het coronavirus reageert dan het immuunsysteem in het bloed. Ze vertellen in het interview hoe dat werkt. Lees het hier.

Vrijdag: diagnose rouwstoornis zorgt dat nabestaanden de juiste hulp krijgen

Langdurige, ook wel verstoorde of complexe rouw genoemd, en bijbehorende mogelijke symptomen staan sinds maart 2022 beschreven in de tekst revisie van de DSM-5. Zo’n diagnose geeft nabestaanden de erkenning dat ze het heel zwaar hebben, maar vooral ook toegang tot hulp die echt wat bij kan dragen.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong