Kabinet haalt coronatoegangsbewijs toch uit tijdelijke wet covid-maatregelen

Het kabinet wil het coronatoegangsbewijs (ctb) toch uit de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 halen. Zorgminister Ernst Kuipers zei na afloop van de ministerraad dat deze maatregel uit de zesde verlenging wordt gehaald, die op 1 juni ingaat. Aanvankelijk wilde het kabinet het toegangsbewijs wel in de zogeheten gereedschapskist laten om snel weer te kunnen inzetten als de coronabesmettingen weer zouden oplopen.

In zowel de Tweede als de Eerst Kamer is echter steeds minder steun voor het ctb, bleek eerder deze maand tijdens een debat in de Tweede Kamer over de vijfde verlenging. Deze verlenging is nu gaande en loopt tot 1 juni. Het ziet ernaar uit dat de Eerste Kamer deze vijfde verlenging niet steunt. Ook de Raad van State toonde zich kritisch.

Weerstand

Met het ctb mochten mensen tijdens de coronapandemie alleen op bepaalde locaties naar binnen als ze waren getest, gevaccineerd of aantoonbaar waren hersteld van corona. De maatschappelijke weerstand tegen de maatregel was groot.

Mogelijk wordt het ctb als mogelijke maatregel later in een tijdelijke wet gegoten en alsnog in de Wet publieke gezondheidszorg geregeld.

Door: ANP