We zijn slecht voorbereid op opleving corona, deze herfst mogelijk lockdown

Nederland is heel slecht voorbereid op een nieuwe coronagolf in het najaar. De kabinetsplannen zijn te vrijblijvend en ze worden niet op tijd uitgewerkt. In het ongunstigste geval moeten we in de herfst opnieuw in lockdown. Dat meldt de NOS.

Vandaag debateert de Tweede Kamer over het coronabeleid op de langere termijn. Volgens de experts wordt er alleen erg weinig gesproken over de voorbereidingen op een nieuwe coronagolf in het najaar. “Iedereen lijkt wel een beetje in slaap gevallen, het is je kop in het zand steken”, aldus David Jongen, directeur van het Zuyderland-ziekenhuis en vicevoorzitter van de Vereniging van Ziekenhuizen.

Te weinig personeel

Het personeelstekort in de zorgsector is het grootste probleem. Dat was er voor de coronapandemie ook al, maar het is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Daarbovenop komt ook nog eens het ziekteverzuim onder het zorgpersoneel. Dat is nog altijd twee keer zo hoog dan voor de coronacrisis.

Lockdown

Vorige zomer geloofden weinigen nog in een opleving van het virus en een nieuwe lockdown was al helemaal onvoorstelbaar. Een maand later kwamen er nieuwe maatregelen en was er een fikse discussie over 2G-maatregelen.

Door: Nationale Zorggids