'Onwenselijk dat overheid Covid-medicatie inkoopt'

Minister Ernst Kuipers (van Volksgezondheid vindt het "zeer onwenselijk" dat de overheid nog altijd centraal Covid-geneesmiddelen moet inkopen. De introductie van nieuwe geneesmiddelen in Nederland moet aan de markt worden overgelaten, vindt hij.

De minister gaat zich hard maken voor een terugkeer naar de "gebruikelijke route van marktintroductie van nieuwe geneesmiddelen", schrijft Kuipers aan de Kamer. Hij vindt het belangrijk dat bij de inkoop van geneesmiddelen ook wordt gekeken naar kosteneffectiviteit zodat de geneesmiddelen via de zorgverzekering kunnen worden vergoed.

Als ziekenhuizen en groothandels zelf geneesmiddelen inkopen, stemmen ze dat meestal af op het daadwerkelijk gebruik. Hiermee wordt bereikt dat schaarse middelen daar worden ingezet waar ze nodig zijn, schrijft de bewindsman.

Overschot

Op dit moment heeft Nederland een overschot van 3,5 miljoen Covid-vaccins, schrijft Kuipers verder. Die moeten op korte termijn worden vernietigd omdat de houdbaarheid van de vaccins bijna is verstreken. Het kabinet probeert voor die tijd zo veel mogelijk vaccins te doneren. Een krappe 701.000 vaccins zijn inmiddels aan Nicaragua geschonken. Binnenkort worden waarschijnlijk een miljoen vaccins aan Vietnam gedoneerd.

Door: ANP