Week 22: Meningokokken, body dysmorphic disorder & de sigarettenprijs

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer meningokokken, de body dysmorphic disorder, de sigarettenprijs en de geboortegolf door de coronapandemie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Vaccinatie tegen meningokokken beschermt goed tegen de ziekmakende vormen 

De vaccinatie tegen meningokokken beschermt tegen alle ziekmakende vormen van de meningokokkenbacterie typen W, C en Y, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Deze vaccinatie wordt sinds 2018 standaard gegeven aan peuters en tieners. Reden hiervoor was een uitbraak van de meningokokken W in Nederland in 2017-2018.

Dinsdag: Wat is body dysmorphic disorder, hoe uit het zich en wat kun je eraan doen?

De meeste mensen zijn wel een beetje onzeker over hun lichaam, maar als het extreme vormen aanneemt, lijd je mogelijk aan body dysmorphic disorder (BDD). Wat houdt deze stoornis precies in, hoe uit deze zich en wat kun je eraan doen?

Woensdag: Kabinet overweegt sigarettenprijs op te voeren naar 40 euro of meer

Het kabinet overweegt om de prijs van een pakje sigaretten in 2040 nog veel verder te verhogen dan de 10 euro uit het regeerakkoord. Er wordt nagedacht over een prijs van meer dan 40 euro.

Lees ook de Feit of fictie van deze week: ‘Van kou vatten word je ziek’

Donderdag: Hoe kun je je calorieverbruik berekenen met de MET-waarde?

Veel mensen eten en sporten op gevoel, maar sommige mensen vinden het prettig om hun calorieverbruik- en inname bij te houden. Meten is weten. Dat kan door middel van een fitnesstracker of een BMR-calculator, maar deze methodes zijn niet erg nauwkeurig. Een andere optie is het gebruik van de MET-waarde. Wat is de MET-waarde en hoe gebruik je deze om inzicht in je calorieverbruik te krijgen?

Vrijdag: Geboortegolf door coronapandemie lijkt voorbij

De geboortegolf die vermoedelijk is veroorzaakt door de coronacrisis lijkt in de eerste maanden van dit jaar ten einde te zijn gekomen. In januari, februari en maart werden ongeveer evenveel kinderen geboren als in de jaren voor de pandemie.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong