Normal_het_is_niet_meer_nodig_om_na_positieve_zelftest_naar_ggd_te_gaan

Afgelopen week nam het aantal mensen met een positieve coronatest met 64 procent toe ten opzichte van vorige week. In de rioolwatersurveillance wordt een stijging in dezelfde orde gezien. Ondanks dat al sinds begin juni het aantal positieve testen stijgt, zorgt dit op dit moment niet voor veel meer opnames in het ziekenhuis van mensen met Covid-19. Dit meldt het RIVM. 

 

In heel Nederland nam afgelopen week het aantal mensen met een positieve test toe. De stijging was te zien onder alle leeftijdsgroepen en was het grootst in Amsterdam-Amstelland,  Utrecht en Hollands-Midden. Een mogelijke verklaring voor de stijging is de opmars van de BA.4-/BA.5-varianten die steeds meer terrein winnen in Nederland.

In het rioolwater neemt het aantal virusdeeltjes ook sinds twee weken toe in heel Nederland. Daarnaast meldden de deelnemers van Infectieradar vaker klachten die kunnen voorkomen bij Covid-19 zoals hoesten of spierpijn. Ook stijgt het aantal positieve zelftests onder Infectieradar-deelnemers.

Beperkte toename ziekenhuispatiënten met corona

Ondanks de stijging van de afgelopen weken neemt het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis tot nu toe beperkt toe. Ook het aantal positief geteste verpleeghuisbewoners neemt niet hard toe. Alhoewel het virus op dit moment niet tot veel ziekenhuisopnames leidt, kan het zeker voor kwetsbare groepen, nog steeds ernstige gevolgen hebben.

Het blijft echter verstandig om bij klachten altijd een zelftest te doen, aldus het RIVM. Griep komt weinig voor op dit moment. Verkoudheidsklachten kunnen dus duiden op een besmetting met coronavirus. 

Door: Nationale Zorggids