Normal_normal_vaccinatie_vaccineren_coronavaccinatie

Coronavaccins beschermen goed tegen overlijden aan Covid-19 en verhogen de kans op sterfte aan andere oorzaken niet, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Zo meldt het onderzoeksinstituut. 

In de eerste twee maanden na afronding van de basisserie (de eerste twee vaccinaties) was de kans op overlijden aan corona in alle leeftijdsgroepen ruim 90 procent kleiner onder gevaccineerde dan onder ongevaccineerde personen. In de periode daarna daalde de bescherming in de meeste leeftijdsgroepen geleidelijk, naar ongeveer 80 procent na zeven maanden. Voor 90-plussers en ouderen die langdurige zorg ontvingen daalde de vaccineffectiviteit tegen coronasterfte in dezelfde periode sneller, tot ongeveer 60 procent. Na de boostervaccinatie was de bescherming tegen coronasterfte in alle groepen weer hoger dan 85 procent.

Risico op overlijden aan andere oorzaken dan Covid-19

In de acht weken na vaccinatie is er een verlaagd risico op overlijden aan andere oorzaken dan Covid-19, ten opzichte van het risico zonder deze vaccindosis.  Hier kunnen verschillende verklaringen voor zijn, bijvoorbeeld dat de personen die gevaccineerd werden gemiddeld iets gezonder waren dan mensen die niet gevaccineerd werden. Onderzoekers van het RIVM interpreteren dit resultaat daarom voorzicht. De resultaten geven hiermee alleen geen aanwijzing dat op populatieniveau het risico op overlijden na de eerste, tweede of boostervaccin verhoogd was.

Door: Nationale Zorggids