'Kabinet moet bij coronaplannen  regie nemen om verwarring te voorkomen'

In de nieuwe coronaplannen van het kabinet wordt de verantwoordelijkheid deels bij de sectoren zelf gelegd. In de langetermijnstrategie van het kabinet staat dat bijvoorbeeld het onderwijs, de horeca en de reisbranche zelf plannen moeten maken om een nieuwe besmettingsgolf te voorkomen. Dat meldt ANP Expert Support.

"Het is te gemakkelijk om dit naar de verschillende sectoren toe te schuiven", aldus John Griep, Verenigingsmanager bij Wissenraet Van Spaendonck. "Het is een prima idee dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid krijgt. Maar zodra er ergens meerdere sectoren bij elkaar komen, wordt het al lastig. Enige regie van de overheid hierbij is dan ook wenselijk."

"Tijdens dagelijkse werkzaamheden zit veel overlap tussen verschillende sectoren. Neem bijvoorbeeld de bouw. Op een bouwplaats is niet alleen de bouwsector actief, er zijn bijvoorbeeld ook installateurs en schilders te vinden. Als iedereen daar zijn eigen regels volgt, ontstaan er onzekerheden. Het is voor een medewerker volledig onduidelijk welke richtlijnen hij of zij moet volgen. Is dat het plan van de hoofdaannemer of die van de brancheorganisatie? Dat is iets dat onderling afgestemd moet worden."

Schoonmaakbranche

"Een voorbeeld valt te nemen aan de schoonmaakbranche. Op verzoek van andere bedrijven en sectoren heeft brancheorganisatie Schoonmakend Nederland in 2020 input geleverd voor hun protocollen. Die plannen zijn op een vrije natuurlijke manier opgesteld."

Daarnaast heeft Schoonmakend Nederland eigen protocollen opgesteld. Hierin staat precies aan welke regels een schoonmaker zich moet houden als deze ergens aan het werk is. Dat zijn allereerst natuurlijk de algemene richtlijnen van het RIVM, zoals de anderhalvemeterregel en een goede handhygiëne. Ook dient de schoonmaker contactoppervlakken zoals handgrepen, lichtknopjes, telefoons en trapleuningen extra vaak schoon te maken en zijn er nog andere specifieke maatregelen die de schoonmaker op locatie in acht moet nemen.

"Het lijkt mij redelijk dat de overheid zelf regie neemt bij het opstellen van een nieuw coronaplan, of in ieder geval met duidelijke kaders komt. Er is sturing nodig zodat niet iedere sector met een heel ander idee komt. Er ontstaat dan een wildgroei aan protocollen. Het volledig vrij laten aan de sectoren zorgt voor teveel onduidelijkheid en onzekerheid."

Door: Nationale Zorggids