Week 26: euthanasie bij kinderen, Omikron-booster & rode wijn gezond

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer psychische klachten door cannabis, euthanasie bij kinderen, een Omikron-bestendige booster, body dysmorphic disorder en rode wijn in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Meer cannabisgebruik zorgt voor toename psychische klachten

Een maandag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties waarschuwt dat die toename tot een groeiende belasting van de gezondheidsvoorzieningen leidt. Het stijgende gebruik van het middel veroorzaakt namelijk een toename van het aantal psychische aandoeningen in bijvoorbeeld West-Europa.

Dinsdag: 'Euthanasie voor kinderen onder de 12 jaar mogelijk maken'

Voor kinderen onder de 12 jaar die "uitzichtloos en ondraaglijk lijden" moet euthanasie mogelijk worden. Zorgminister Ernst Kuipers heeft een regeling hiertoe aan belanghebbende partijen voorgelegd voor advies.

Woensdag: Vraag naar een Omikron-bestendige boosterprik

Een dergelijke boosterprik zou dit najaar al beschikbaar moeten zijn vanwege de dan verwachte golf van nieuwe Omikron-besmettingen. Terwijl eerdere Covid-19-varianten zoals Alpha en Delta uiteindelijk verwaterden, hebben Omikron en zijn subvarianten gedurende 2022 dusdanig gedomineerd dat de variant de overgrote meerderheid van alle coronabesmettingen in de wereld veroorzaakt.

Donderdag: Interview met psychiater Nienke Vulink over body dysmorphic disorder

Nienke Vulink is gespecialiseerd in obsessieve-compulsieve stoornissen, waarop ze promoveerde. Na de eeuwwisseling kwam ze in aanraking met body dysmorphic disorder (BDD). Toen was deze stoornis in Nederland nauwelijks nog bekend. Tegenwoordig zijn meer mensen op de hoogte van body dysmorphic disorder. Er is echter nog een lange weg te gaan. Om meer te weten te komen over dit ziektebeeld ging de Nationale Zorggids in gesprek met psychiater dr. Nienke Vulink van het Amsterdam UMC.

Vrijdag: Feit of fictie: ‘Dagelijks één glas rode wijn is gezond’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Dagelijks één glas rode wijn is gezond”.  

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong