GNB3 TT genvariant verlaagt kans op dood aan Covid met een derde

Een bepaalde genvariant verlaagt de kans op overlijden aan het coronavirus met ongeveer 35 procent, blijkt uit een onderzoek door de Universiteit van Duisburg-Essen (UDE). Het gaat om de variant GNB3 TT, waarvan ongeveer 10 procent van de Europese bevolking drager is.

De studie onderzocht het ziekteverloop van 1570 patiënten die tussen 11 maart 2020 en 30 juni 2021 positief testten op Covid. Zij die de variant droegen, waren beter in staat immuuncellen te activeren, aldus de onderzoekers. Omdat de studie slechts tot juni 2021 liep, werd de pas in de herfst van 2021 ontdekte omikronvariant niet onderzocht.

Bloedgroep

Eerdere studies toonden al aan dat genen een rol kunnen spelen bij corona. Zo hebben mensen met een andere genvariant drie keer meer kans om kunstmatige beademing nodig te hebben, ontdekte een team van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig al in 2020. Ook de bloedgroep kan van invloed zijn, zowel op hoe makkelijk iemand besmet raakt als op hoe ernstig ziek iemand wordt.

Door: ANP