De CoronaMelder-app definitief buiten gebruik gesteld

De app die mensen waarschuwde als zij in buurt waren geweest van iemand met een coronabesmetting, de zogeheten CoronaMelder, wordt definitief buiten gebruik gesteld. Dat meldt zorgminister Ernst Kuipers aan de Tweede en Eerste Kamer.

De app werkt al sinds april niet meer, maar de wet waarmee de app weer zou kunnen worden geactiveerd, loopt nog tot 10 oktober. Het gaat om de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19. Kuipers wil deze wet niet meer verlengen. Het aantal coronabesmettingen is nu relatief laag en er worden weinig mensen met corona in ziekenhuizen en de ic's opgenomen. "Daarom is verdere verlenging van de wet niet noodzakelijk", schrijft de minister in zijn brief.

In juli durfde Kuipers het nog niet aan de Tijdelijke wet niet te verlengen. Het was toen nog onduidelijk hoe corona zich richting het najaar zou ontwikkelen.

België

De corona-app werd in oktober 2020 gelanceerd. Een jaar later meldde het ministerie dat een derde van de bevolking de app had gedownload.

België neigt ernaar zijn waarschuwingsapp nog wel in de lucht te houden. De corona-adviseurs van de Belgische regering raadden onlangs aan de app nog niet op te geven, omdat die nog steeds wordt gebruikt en in de herfst zomaar weer nodig kan zijn. Op gang houden is ook goedkoper dan herstarten, luidde het eind augustus uitgebrachte advies.

Door: ANP