Week 39: Integraal Zorgakkoord, zelfmoordgedachten & coronamaatregelen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer seks zonder condoom, burn-outs, coronamaatregelen, zelfmoordgedachten en het Integraal Zorgakkoord in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Merendeel jonge mannen heeft meestal losse seks zonder condoom

Het merendeel van de jonge mannen met verschillende seksuele contacten gebruikt nooit of alleen soms een condoom. Ze zeggen hiervoor te kiezen omdat hun sekspartner anticonceptie gebruikt om niet zwanger te worden, of omdat seks met condoom "minder lekker" zou zijn.

Dinsdag: Door taboe op de werkvloer risico op burn-out 

Eén op de vijf werknemers die ontevreden is over hun baan is niet in staat om op eigen initiatief te vertrekken. Daardoor blijven deze mensen te lang in een baan die niet (meer) bij ze past. Dit heeft negatieve gevolgen voor de doorstroom op de arbeidsmarkt en voor de werkgever door het dalen van de productiviteit. Maar de werknemer heeft er nog het meeste last van. 

Woensdag: Voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen nodig

Het is voorlopig niet nodig om nieuwe maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De basismaatregelen, zoals handen wassen en bij een positieve test in quarantaine gaan, zijn voldoende. 

Donderdag: Aantal jongeren met zelfmoordgedachten nog steeds heel hoog

Nog altijd kampen veel meer jongeren met gedachten aan zelfdoding dan voor de coronacrisis. Het aantal jongeren dat het leven soms niet meer ziet zitten nam sterk toe tijdens de laatste lockdown. Sindsdien is het percentage van de jongeren met "serieuze suïcidale gedachten" amper gedaald.

Vrijdag: Wat staat er in het Integraal Zorgakkoord?

Inmiddels is het zorgakkoord ondertekend door onder meer overkoepelende organisaties van ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg. Een hele belangrijke partij, de Landelijke Huisartsen Vereniging, weigert vooralsnog te ondertekenen. Waarom? Daarvoor moeten we eerst uitleggen wat er in het Integraal Zorgakkoord staat.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong