Corona verspreidt zich op middelbare scholen vooral door persoonlijk contact

Epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de verspreiding van het coronavirus. Het virus verspreidt zich op middelbare scholen niet zozeer via de lucht, maar wel via nauw contact tussen leerlingen. Dat meldt VOS/ABB. 

“Onze conclusie is dat het op scholen niet zozeer verspreiding over lange afstand is die voor besmettingen zorgt, maar vooral contact van dichtbij”, citeert de Volkskrant Bruijning. De belangrijkste boodschap is in ieder geval dat de onderzoekers geen aanwijzingen vinden voor uitgebreide luchtcirculatie van het virus.

Naleving van de regels

De bevindingen sluiten aan bij wat leraren en ouders soms al signaleerden. Zij zagen al dat besmetting vooral plaatsvindt tussen vrienden en niet tussen klasgenoten die weinig met elkaar omgaan. “Ons vermoeden is dat dit te maken heeft met naleving. Je hebt hier toch te maken met een leeftijdsgroep die letterlijk op elkaar klimt. En die laten zich daar niet van weerhouden door bijvoorbeeld gescheiden looproutes.”

CO2-meters

Het onderzoek van professor Bruijning zet ook de verplichte inzet van CO2-meters in een ander daglicht. Onderwijsminister Dennis Wiersma stelt deze apparaatjes verplicht. Wat hem betreft moeten ze in alle klaslokalen aanwezig zijn. Het kabinet stelt 17.3 miljoen euro beschikbaar voor het installeren van de CO2-meters.

Met de CO2-meters is het namelijk mogelijk het gehalte kooldioxide in de lucht van de klaslokalen in de gaten te houden. Als dat gehalte te hoog wordt moet je gaan ventileren. Bijvoorbeeld door een raam open te zetten. De gedachte erachter is dat met extra ventilatie de kans op een besmetting met het coronavirus kleiner wordt. Dat is nu dus maar de vraag nu blijkt dat het virus vooral via nauw contact tussen leerlingen zich verspreidt.

Resultaten na het voorjaar

Minister Wiersma zet een lopend onderzoek uit naar het effect van de luchtreinigers. De resultaten verwacht hij echter wel pas in het voorjaar, dus wanneer de piek van de nieuwe coronagolf waarschijnlijk alweer achter de rug is.

Door: Nationale Zorggids