Week 40: Voorlopers depressie, kanker, vergrijzing, Dahmer & oversterfte

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer voorlopers van depressie, kanker en vergrijzing, Dahmer en oversterfte onder vrouwen en Wlz-gebruikers in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Negatieve gedachten en gevoelens zijn voorlopers van depressie

De manier waarop iemand met negatieve emoties omgaat beïnvloedt het al dan niet ontstaan van een depressie. Herhaaldelijke negatieve gedachten, jezelf afvragen waarom je maar niet op gang komt, het gevoel vast te zitten, niet in staat zijn de positieve kant te zien van een stressvolle situatie en de perceptie van eenzaamheid, blijken bijzonder schadelijke kenmerken. Deze zijn zelfs in belangrijke mate voorspellend voor symptomen van depressiviteit, zoals droefheid en het verlies van plezier en belangstelling.

Dinsdag: Steeds meer mensen krijgen kanker door de vergrijzing

Meer en meer mensen zullen te horen krijgen dat ze kanker hebben. In 2019 werden ruim 118.000 diagnoses gesteld, in 2032 zal dat zijn gestegen naar ongeveer 156.000. Elk uur krijgen dan ongeveer achttien mensen het slechte nieuws, becijfert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Lees ook: "Je slaapt beter als het koud is"

Woensdag: Het LUMC gaat tumoren effectiever behandelen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Donderdag: Slachtofferhulp Nederland klaagt bij Netflix over serie Dahmer

Slachtofferhulp Nederland wil dat streamingdienst Netflix per direct de Amerikaanse serie over moordenaar Jeffrey Dahmer verwijdert. Voorzitter Rosa Jansen heeft dit donderdag bevestigd naar aanleiding van een gesprek in het NOS Radio 1 Journaal. Slachtofferhulp heeft een "substantieel aantal klachten" binnengekregen van mensen die zich storen aan de manier waarop de slachtoffers van Dahmer in de serie worden geportretteerd.

Vrijdag: In september vooral oversterfte onder vrouwen, ouderen en Wlz-zorggebruikers

In de laatste week van september overleden naar schatting 3 100 mensen. Dat zijn er net iets meer dan in de week ervoor (2 969) en meer dan verwacht voor deze periode. In heel september overleden ongeveer 750 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in drie van de vier weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 65-plussers.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong