Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt richting duizend, veel ouderen

Ziekenhuizen krijgen het steeds drukker met de zorg voor mensen die het coronavirus hebben opgelopen. Momenteel zijn 962 mensen met corona opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 28 juli.

In de afgelopen week steeg de totale bezetting met 266 mensen, met name op de verpleegafdelingen.

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten zijn opgenomen en mensen die andere gezondheidskwalen hadden en toevallig ook besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert dat onderscheid wel en ziet daadwerkelijk meer opnames door corona. Het instituut zegt dat de najaarsgolf is begonnen.

Positieve tests

Doordat het aantal positieve tests stijgt, vooral onder ouderen, belanden steeds meer mensen vanwege corona in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn 153 mensen nieuw opgenomen, de grootste instroom sinds 26 juli. Van die 153 belandden elf op de intensive care, het hoogste aantal sinds 22 juli. Eind september waren er minder dan honderd nieuwe opnames in een dag tijd.

Tegenover de nieuwe opnames staan mensen die het ziekenhuis verlaten, door overlijden of doordat ze voldoende zijn opgeknapt. Daardoor is de instroom nooit helemaal gelijk aan de toename van het totale aantal opgenomen patiënten. Momenteel komen er bij de ingang meer patiënten binnen dan er bij de uitgang bedden vrijkomen, en daardoor krijgen ziekenhuizen het steeds drukker.

Door: ANP