Veertigers mogen afspraak herhaalprik coronavirus maken

De eerste veertigers zijn aan de beurt om een afspraak te maken voor de herhaalprik tegen het coronavirus, meldt het RIVM. Het gaat om mensen die in 1982 zijn geboren.

Mensen die jonger dan 40 zijn, kunnen online al wel een prikafspraak maken, omdat de leeftijdsgrens op de afsprakensite is uitgeschakeld, maar dan bestaat de kans dat ze bij de vaccinatielocatie alsnog worden geweigerd. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland roept mensen wel op zich aan de prikvolgorde te houden en risicogroepen voor te laten gaan, zodat die bij een eventuele najaarsgolf niet onnodig lang hoeven te wachten op een vaccinatie. De leeftijdsgrens is verwijderd zodat zorgmedewerkers en mensen die de griepprik krijgen gemakkelijker en sneller een afspraak voor een herhaalprik kunnen maken.

Najaarsronde vaccinaties

De najaarsronde Covid-19-vaccinatie is gestart op 19 september. Tot nu toe hebben bijna 34 procent van de mensen van 60 jaar en ouder en 12 procent van alle 12-plussers de prik gehaald. Dat komt neer op bijna 1,9 miljoen mensen.

De inenting moet de afweer versterken voor een nieuwe coronagolf. Mensen krijgen de aangepaste vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna. Die zijn bijgewerkt zodat ze ook werken tegen de omikronvariant van het coronavirus. Iedereen van 12 jaar en ouder die de basisserie (de eerste prik of prikken) heeft gehad, kan de herhaalprik laten zetten. In totaal hebben 12,5 miljoen Nederlanders de basisserie toegediend gekregen.

Door: ANP