Normal_rss_entry-355945

Het aantal positieve coronatests daalt voor de derde week op rij en ook de ziekenhuizen krijgen het steeds rustiger. De najaarsgolf zwakt af. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dat door "opgebouwde immuniteit" door herhaalprikken en door mensen die nog antistoffen hebben na de zomergolf. De herfstvakantie in het midden en zuiden van het land speelt volgens het RIVM geen rol, want ook in verpleeghuizen daalt het aantal gevallen, en de ouderen daar gaan over het algemeen niet op vakantie.

Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 12.311 positieve tests. Dat is 30 procent minder dan een week eerder, en dat betekent de snelste daling sinds begin augustus, twaalf weken geleden.

Tussen zondagochtend en maandagochtend kregen 1101 mensen te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het laagste dagcijfer sinds 19 september, voor het begin van de najaarsgolf. In de afgelopen dag kwamen bijna 2000 besmettingen aan het licht. Amsterdam voert de lijst aan met 87 gevallen, gevolgd door Rotterdam (82), Den Haag (62), Apeldoorn (41) en Utrecht (36).

Thermometer

In de afgelopen week moesten 469 mensen vanwege hun coronaklachten in een ziekenhuis worden opgenomen, de laagste instroom in vijf weken tijd. Vergeleken met de week ervoor daalde het aantal corona-opnames met bijna 32 procent.

De overheid gebruikt sinds september een 'thermometer' om de corona-epidemie in de gaten te houden, als opvolger van de risiconiveaus. Die thermometer blijft nog altijd op stand twee staan, het een na laagste niveau. Er is nog geen aanleiding voor een verdere verlaging, omdat er nog altijd relatief veel besmettingen zijn en omdat kwetsbare groepen extra risico blijven lopen, aldus het RIVM. De thermometer heeft in totaal vier standen.

Steeds rustiger

Ook bij de GGD'en wordt het steeds rustiger. Bijna 17.000 mensen zijn vorige week naar een testlocatie gegaan om bevestiging van een zelftest te krijgen. Dat is het laagste aantal in vijf weken. Van die testen was 57,8 procent positief, het laagste percentage sinds eind mei.

Het zogeheten reproductiegetal daalde naar het laagste niveau sinds 2 augustus. Het staat nu op 0,82. Dat betekent dat een gemiddelde groep van honderd besmette mensen het coronavirus overdraagt op 82 anderen. Zij steken vervolgens 67 mensen aan, die het virus daarna doorgeven aan 55 personen. Bij elke stap wordt de groep besmetten kleiner en wordt het moeilijker voor het coronavirus om anderen te bereiken.

Door: ANP