Normal_coronavirus-covid-19-vaccine-covid19-vaccination-2022-10-24-21-56-00-utc-min__1_

Fleur Agema van de PVV wil van minister Kuipers van Volksgezondheid weten of de vaccinatiecampagne planjeprik.nl onterecht suggereert dat er een vernieuwd vaccin tegen het coronavirus wordt gebruikt. Dit meldt de Tweede Kamer.

Beschermen de vaccins in de vaccinatiecampagne die sinds september loopt tegen de nieuwste varianten van omikron? Agema ontving berichten van teleurgestelde mensen die een herhaalprik haalden maar nu denken dat zij een verouderd vaccin hebben gekregen. Zij vreest dat dit leidt tot argwaan over het beleid. Was er sprake van een vorm van verkeerde zuinigheid? En hoe zit het met de veiligheid van herhaalprikken?

Geen sprake van verouderde vaccins

De minister weerspreekt dat er sprake is van verouderde vaccins. Hij legt uit dat er wordt geprikt met zogeheten bivalente vaccins, die beschermen tegen de oorspronkelijke variant van het coronavirus én omikron. Er duiken steeds nieuwe omikronsubvarianten op, waarop deze vaccins nog niet zijn aangepast, maar de verschillen tussen deze subvarianten zijn klein. De vaccins voor deze vaccinatieronde zijn recent goedgekeurd.