'Coronaprikken voorkwamen 88.000 opnames'

Prikken tegen corona hebben volgens een "voorzichtige schatting" van gezondheidsinstituut RIVM bijna 88.000 ziekenhuisopnames in ruim een jaar tijd voorkomen. Het RIVM analyseerde de periode tussen 2 augustus 2021 en 30 augustus 2022. Vooral opname van 60-plussers werd afgewend, maar ook bij jongere groepen was het nog aardig wat.

De Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) registreerde in de zelfde tijd bijna 45.000 opnames van mensen met Covid-19. "Het aantal ziekenhuisopnames dat is voorkomen is dus twee keer zo groot als het werkelijke aantal ziekenhuisopnames", aldus het RIVM.

Ziekenhuisopnames

Het RIVM benadrukt dat het een voorzichtige schatting is. Het verwacht zelfs dat vaccinatie waarschijnlijk nog meer ziekenhuisopnames heeft voorkomen: "In deze analyse heeft het RIVM bijvoorbeeld de indirecte effecten van vaccinatie namelijk niet meegenomen. Gevaccineerde mensen hebben een kleinere kans om anderen te besmetten. Daardoor zijn er minder mensen ziek geworden die anders mogelijk ook in het ziekenhuis terecht waren gekomen."

Door: ANP