Week 2: Corona op z'n retour, lachgas, veel griepgevallen & intermittent fasting

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer corona op retour, lachgas, veel griepgevallen en intermittent fasting in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Ziekenhuizen hebben het druk met 'een cocktail van virussen'

Ziekenhuizen hebben het druk als gevolg van het grote aantal patiënten met een luchtweginfectie, zoals griep. Het lukt tot dusver nog om de gevolgen voor patiënten te beperken, maar dat vraagt wel extra inzet van het zorgpersoneel

Dindag: Aantal coronagevallen in Nederland daalt snel

Het coronavirus is op zijn retour, in elk geval voorlopig. In de afgelopen week zijn 4436 besmettingen vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds eind juni 2021, tachtig weken geleden. Vergeleken met vorige week is het aantal positieve tests met bijna 29 procent gedaald.

Woensdag: Lachgasverbod helpt niet

Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat bijna 50 procent van de jongeren nog altijd evenveel lachgas gebruikt als voor de intreding van het lachgasverbod. Het verbod op bezit, verkoop en vervoer heeft daar dus geen invloed op gehad.

Donderdag: Aantal griepgevallen deze week flink gestegen

Het griepvirus besmet steeds meer mensen in Nederland. Per 100.000 inwoners gingen er vorige week 103 naar de huisarts met griepachtige klachten, laat onderzoeksinstituut Nivel weten. Een week eerder lag dit aantal nog op 66 per 100.000.

Vrijdag: Test de trend: intermittent fasting

In de media en op het internet worden regelmatig gezondheidsadviezen gegeven. Niet al deze lifehacks zijn even goed onderzocht. Vaak weet je alleen of deze tips en trucs écht werken als je ze zelf aan den lijve ondervindt. In de rubriek Test de trend onderzoeken we of je echt wat aan deze adviezen hebt. Dit keer proberen we intermittent fasting

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong