Aantal coronagevallen blijft dalen

Het aantal mensen dat corona krijgt in Nederland lijkt steeds verder af te nemen. Afgelopen zeven dagen kregen 1749 mensen via de GGD te horen dat ze corona hadden. Dat is het laagste aantal positieve tests sinds juli 2020. Een week eerder ging het nog om 2336 mensen en de week daarvoor stond de teller op 4436. Ook uit andere cijfers komt naar voren dat het aantal besmettingen in Nederland daalt, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Omdat niet iedereen met klachten naar een teststraat gaat, houdt het RIVM de verspreiding van het virus op meerdere manieren in de gaten. Zo geven mensen via het platform Infectieradar allerlei waardevolle informatie door. Het aandeel mensen dat via die weg zegt klachten te hebben die bij corona horen is afgelopen week verder afgenomen, evenals het deel dat een positieve uitslag van een zelftest meldde. Ook in het rioolwater daalde landelijk gezien het aantal virusdeeltjes.

Zorgverleners zien eveneens minder mensen met een coronabesmetting. In de verpleeghuizen daalde afgelopen week het aantal bewoners met een positieve testuitslag en ook in de ziekenhuizen en op de intensive cares nam het aantal nieuwe coronapatiënten af.

Omikronfamilie

Op dit moment gaan meerdere coronavarianten rond in Nederland, die volgens het RIVM "allemaal bij de omikronfamilie horen". Momenteel is BQ.1 dominant, wat wil zeggen dat die subvariant voor de meeste besmettingen zorgt. Ook BA.2.75 en XBB komen steeds meer voor. XBB.1.5 neemt in de Verenigde Staten in aandeel toe. Dat is ook in Nederland het geval, aldus het RIVM. Het lijkt er momenteel niet op dat de subvarianten mensen zieker maken na besmetting dan andere omikronvarianten.

Door: ANP