Pfizer verwacht flinke omzetdaling door lage vraag coronavaccins

Farmaceut Pfizer verwacht dat de omzet dit jaar met een derde zal teruglopen. Dat komt met name doordat er minder vraag is naar de coronavaccins van het bedrijf, meldt het Amerikaanse concern bij de publicatie van de kwartaal- en jaarcijfers.

De omzet kwam in 2022 nog uit op ruim 100 miljard dollar, omgerekend zo’n 92 miljard euro. Dat betrof een stijging van 23 procent op jaarbasis. Voor dit jaar houdt Pfizer rekening met een omzet tussen de 67 en 71 miljard dollar, een daling van 33 procent. Worden de opbrengsten uit coronavaccins in jaarcijfers buiten beschouwing gelaten, dan verwacht het bedrijf wel een omzetgroei, tot 9 procent.

Kwartaal 

De omzet in het laatste kwartaal kwam uit op ruim 24 miljard dollar, 2 procent meer dan een jaar eerder. De winst bedroeg in de maanden oktober tot en met december 5 miljard dollar, een stijging van 48 procent op jaarbasis. Die stijging komt onder meer door bepaalde lagere ontwikkelings- en onderzoekskosten.

De ingestorte vraag naar coronavaccins leidde eerder ook al tot teruglopende omzet bij Johnson & Johnson, de farmaceut achter het Janssen-vaccin. Het moederbedrijf van de Leidse onderneming Janssen verdiende van oktober tot en met december ruim de helft minder aan het coronavaccin dan een jaar eerder.

Door: ANP