Normal_coronavirus-covid-19-vaccine-covid19-vaccination-2022-10-24-21-56-00-utc-min__1_

Journalisten van de NPO Radio 1-podcast Long Covid en de kwakzalverindustrie zijn erachter gekomen dat enkele Nederlandse artsen het controversiële anti-schurft medicijn Ivermectine voorschrijven aan patiënten die nog last hebben van de gevolgen van Long Covid. Deze worden vervolgens naar een amateur-apotheker gestuurd die deze pillen thuis maakt. Hiervoor hebben zestien artsen al een boete gekregen nadat ze patiënten met een acute Covid-infectie Ivermectine hadden voorgeschreven. Dit meldt Hart van Nederland.

Het medicijn Ivermectine wordt normaliter gebruikt tegen schurft bij mensen en tegen parasieten bij landbouwhuisdieren. Tijdens de coronapandemie ging het bericht echter rond dat het zou beschermen tegen Covid-19. Na verschillende wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken werd het effect van Ivermectine op het coronavirus nietig verklaard.

Undercover

Tijdens hun onderzoek gingen de journalisten undercover als Long Covid-patiënten. Zij bezochten een Nederlandse huisarts die geassocieerd wordt met het Teleartsengenootschap, waarbij zij vervolgens Ivermectine voorgeschreven kregen. De desbetreffende huisarts gaf de uitleg dat "een aantal mensen toch zien dat er wel virusresten achterblijven. In dat geval kan Ivermectine toch wat effect hebben."
 
Het medicijn kon echter niet gehaald worden bij een erkende apotheek, maar bij een doe-het-zelf-apotheker die zonder medische opleiding thuis de Ivermectine-capsules maakt. Hij beweert dat hij al 12.000 pillen heeft gemaakt en door vier verschillende huisartsen wordt aanbevolen.
 
Momenteel ontbreekt er een duidelijke regelgeving rondom dit gebied en heeft dus een opening vrijgelaten voor dit soort praktijken. Zo heeft een patiënt een medicijn voorgeschreven gekregen door een Belgische arts terwijl een ander het medicijn kocht via een boerderij. Ook is het medicijn online verkrijgbaar.

Gevaarlijk

Volgens Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd overtreden deze artsen mogelijk de wet. "Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het helpt tegen covid. Sterker nog: artsen raden het juist af", zegt woordvoerder Van Dam. Ook het voorschrijven van Ivermectine voor Long Covid kan een overtreding zijn, omdat het op onjuiste manier wordt voorgeschreven en de patiënt daardoor in gevaar is.
 
Annemieke Horikx van apothekersorganisatie KNMP, waarschuwt dat de bijwerkingen een groot impact hebben op de gezondheid van patiënten. "Het kan zijn dat je er boven op je Long Covid nog een extra klacht bij krijgt."
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch