Depressiemedicatie mogelijk effectieve behandeling tegen long covid

SSRI’s, die normaal worden voorschreven aan mensen met een depressie, blijken ook effectief bij klachten voor long covid. Bij ruim 60 procent van de 95 onderzochte patiënten in Nederland had aanzienlijk minder klachten na behandeling met selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s). De Nederlandse onderzoekers spreken van verrassend goede resultaten. Dit meldt Skipr. 

Patiënten zeiden na de behandeling met de depressiemedicatie eindelijk weer het gevoel te hebben hun leven terug te krijgen. Hoewel bijna 10 procent geen enkele verbetering merkte, sprak 29 procent van een goede verbetering en 7,5 procent zelfs van een sterke verbetering. Vooral overprikkeling en hersenmist bleken door gebruik van SSRI’s te verminderen. Spierklachten blijken echter bijna niet verholpen te kunnen worden met de depressiemedicijnen. 

Serotonine

Eerdere studiees toonden een serotoninedip aan bij mensen met long covid, dus het is zeer plausibel om te denken dat de SSRI's daarom effectief zijn bij een groep mensen met langdurige coronaklachten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky