Kunnen bestaande medicijnen long covidklachten verzachten?

Nieuw Europees onderzoek moet uitwijzen over bestaande medicijnen bepaalde long covidklachten kunnen verhelpen of verzachten. Hier door Nederlandse patiënten aan mee, maar ook Italiaanse, Spaanse en Britse patiënten zitten in het onderzoek. Als eerste worden goedkopere medicijnen, zoals een middel tegen diabetes type 2, onderzocht. Dit meldt NOS. 

Genezing van ernstige long covid is niet mogelijk. Ongeveer 100.000 mensen kampen hier dagelijks mee en kunnen geen normaal leven leiden. Vaak proberen ze zelf medicijnen of behandelingen uit die eigenlijk voor andere doeleinden zijn bedoeld. Wetenschappelijk bewijs voor de werking van medicatie tegen long covid is er niet. Daarnaast moet uitwijzen of deze middelen wel veilig zijn in gebruik. “Die vragen willen we met dit project beantwoorden”, zegt hoogleraar Marc Bonten van het UMC Utrecht.

Metformine 

Metformine is een diabetesmedicijn dat al heel lang op de markt is. Behandeling hiermee zou het ontstaan van long covid met 40 procent verminderen, laat een recente studie zien. Omdat het middel bewezen veilig is, kan hiermee gestart worden. Deelnemende patiënten hoeven dan ook niet helemaal naar het ziekenhuis af te reizen voor het onderzoek. In Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hanteren ze dezelfde onderzoeksmethode.

"De snelheid waarmee een onderzoek een betrouwbaar antwoord kan geven is afhankelijk van het aantal deelnemers in het onderzoek en de grootte van het aangetoonde effect: hoe groter het effect, hoe makkelijker het kan worden aangetoond."

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky