Vermoeidheid bij postcovid-patiënten veroorzaakt door afwijkingen in spieren

Er is een lichamelijke oorzaak voor de aanhoudende vermoeidheid bij patiënten met postcovid. Onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit zien namelijk veranderingen in de spieren bij deze patiënten: in het spierweefsel zijn verschillende afwijkingen gedetecteerd. Dit meldt het Amsterdam UMC. 

Aan het onderzoek deden van 25 postcovid-patiënten mee en 21 gezonde deelnemers in de controlegroep. Allemaal moesten ze een fietstest van 15 minuten ondergaan, die bij mensen met postcovid leidt tot langdurige verergering van de klachten. Dit heeft post-exertionele malaise (PEM), waarbij sprake is van extreme vermoeidheid na fysieke, cognitieve of emotionele inspanning. De onderzoekers testten het bloed en het spierweefsel een week voor en een dag na de test. Het spierweefsel blijkt bij patiënten verschillende afwijkingen te bevatten. Zo functioneren de mitochondriën minder goed en produceren deze energiefabrieken van de cel daadwerkelijk minder energie.

Biologische oorzaak

“De oorzaak van de vermoeidheid is dus echt biologisch. Spieren hebben energie nodig om te bewegen. Door deze vondst kunnen we nu onderzoeken wat een goede behandeling is voor mensen met postcovid”, zegt VU-bewegingswetenschapper  Rob Wüst. Het hart en de longen blijken bij postcovid-patiënten goed te functioneren, dus de sterk verminderde conditie komt daar niet vandaan.

Fysieke grenzen bewaken

Patiënten met postcovid worden geadviseerd om hun fysieke grenzen te bewaken en alleen lichte inspanning te verrichten die niet tot verergering van de klachten leidt. Onder lichte inspanning valt wandelen of fietsen op een elektrische fiets. Revalidatie en fysiotherapie kan nuttig zijn, maar sommige klassieke vormen hiervan kunnen bij het herstel van deze patiënten juist een averechtse werking hebben.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky