20 augustus 2014 om 09:44
< 1 min lezen
20 procent taxichauffeurs weigert blinde om hond
Bijna één op de vijf taxichauffeurs in Amsterdam weigert een blinde passagier een rit omdat de chauffeur geen blindengeleidehond in de auto wil. Om dit tegen te gaan gaat de gemeente Amsterdam standaard lokblinden inzetten bij alle geplande handhavingsacties. De Dienst Stadstoezicht en KNGF Geleidehonden zijn hiervoor recent een samenwerking aangegaan. Dit meldt Metro.
Volgens Meriam Juthan van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV), worden lokblinden vanaf nu standaard ingezet. “Bij de controles gaat iemand van Stadstoezicht samen met iemand met een geleidehond op pad”, legt Charlot Lammers van KNGF Geleidehonden uit. ”Zij houden bij waarom een hond geweigerd wordt, wanneer en waar het plaatsvond en het nummer van de taxi.”
De maatregel wordt getroffen nadat uit een actie eerder dit jaar bleek dat bijna 20 procent van de taxichauffeurs blinden weigeren om zij hun viervoeter mee wilden nemen. Tijdens de actie waren er chauffeurs die spontaan een pauze namen terwijl ze op de taxistandplaats stonden en de (lok)blinde aan zagen komen. Anderen vertelden smoesjes zoals ‘de hond past niet in de auto’ of ‘er mogen uit principe geen honden in de auto’. Dit is onacceptabel, aldus burgemeester Eberhard van der Laan. “Zeker blinden en slechtzienden zijn vaak afhankelijk van taxivervoer en het is niet acceptabel als taxichauffeurs hen niet willen vervoeren omdat zij een blindengeleidehond bij zich hebben.”
Het is sinds 1 juni dit jaar verboden voor taxichauffeurs om (blindengeleide)honden te weigeren. “Hier wordt op gehandhaafd door onder meer de Dienst Stadstoezicht, de waarnemingen van de hosts op de belangrijke standplaatsen en door het doorgeven van klachten hierover aan de TTO’s (Toegelaten Taxi Organisaties) met de verplichting in zo’n geval een sanctie aan de chauffeur op te leggen”, aldus Van der Laan. Bij een eerste misstap wordt een chauffeur een week geschorst. Bij de tweede keer een maand en daarna wordt zijn taxivergunning afgepakt.
© Nationale Zorggids