16 mei 2025 om 11:16
2 minuten lezen

AI-bril maakt Het Nationale Theater toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Doven en slechthorenden kunnen straks zonder drempels genieten van een theatervoorstelling. Het Nationale Theater introduceert een slimme bril die live gesproken tekst omzet in ondertiteling. De bril herkent wat acteurs zeggen en toont dit direct in beeld. Dat maakt theater ook toegankelijk voor mensen die het Nederlands niet goed beheersen, zo meldt Het Nationale Theater.

De nieuwe technologie heet LiveText en vertaalt live gesproken tekst in welgeteld 223 talen. De slimme bril is vanaf dit najaar gratis beschikbaar in de Haagse theaters van Het Nationale Theater en op tournee door het land. De officiële introductie vindt eind juni plaats tijdens het Holland Festival. In Nederland leven zo’n 1,5 miljoen mensen met een auditieve beperking. Voor hen betekent deze bril een doorbraak in toegankelijkheid. Ook anderstaligen hebben hierdoor eindelijk goed toegang tot het theater.

Real-time

Wat deze innovatie zo bijzonder maakt? De ondertiteling komt niet uit een voorgeprogrammeerd script, maar reageert op wat de acteur op dat moment zegt. De stem van elke acteur wordt apart opgevangen en real-time omgezet naar tekst. Die tekst verschijnt in de bril op ooghoogte, alsof het op het podium zelf staat. Met kleurtjes is te zien wie aan het woord is.

Breder inzetbaar

Het Nationale Theater ontwikkelde het idee samen met technologiepartners. Ze willen het gebruik delen met andere theaters, zodat nog meer mensen kunnen meegenieten. De bril wordt de komende maanden verder getest met ervaringsdeskundigen. LiveText is speciaal ontwikkeld voor theater, maar kan ook worden ingezet bij internationale live-evenementen of meertalige congressen.

HNTonbeperkt

Het Nationale Theater is al langer bezig met toegankelijkheid via het programma HNTonbeperkt. Met deze slimme bril zetten ze een grote stap richting inclusief theater. “We zijn trots op de wereldprimeur van deze innovatieve service voor niet-Nederlandstaligen, doven- en slechthorenden. Het Nationale Theater zet hiermee een nieuwe stap in het toegankelijk maken van theater voor iedereen”, aldus directeur Cees Debets.

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo komt bij derde kabinet te liggen

    Vandaag om 12:46
    • Gehandicaptenzorg

    Cliëntenorganisaties niet gerust op nieuw wetsvoorstel Wzd: ‘Tekst is te complex’

    Gisteren om 13:31

Aankomende evenementen

19 Sep
Jong & Parkinson event | derde zaterdag van september
  • Gelderland
02 Oct
Borstvoedingscafé
  • Friesland
05 Oct
Regionaal IC-café over delier
  • Noord-Brabant