26 januari 2016 om 13:32
2 minuten lezen
Beroepenroute bij Talant opent scholieren de ogen
Ruim tweehonderd scholieren op het terrein. Dat maken de locaties van Talant in de Drachtster wijk Maartenswouden zelden mee, maar donderdag 21 januari was alles anders. Tijdens de Beroepenroute die Talant die dag met Venturaplus had opgezet, stond het werken in de gehandicaptenzorg centraal. En dat was voor veel jongeren een indrukwekkende ervaring. “Ik vond het altijd een eng idee, maar ik werd er gewoon heel blij van.”
Slierten scholieren van veertien, vijftien jaar, die de hele dag pendelen tussen je zorglocaties. Dat is niet iets waar het personeel zomaar eventjes op inspeelt. Dat vraagt serieuze voorbereiding. Talant ging die uitdaging aan en gaf de jongeren een levensechte ervaring mee van het werken met cliënten met een verstandelijke beperking.
Voor hoofd Wietze de Boer was het geen vraag of die extra inspanning geleverd moest worden. “We zijn trots op het werk dat we doen en dat laten we graag zien.” En dat bleek ook. Van activiteitenbegeleider tot arts, van gedragswetenschapper tot woonbegeleider, de passie sprak uit de presentaties die ze gaven. “De scholieren zagen die passie, maar tegelijk schrokken ze soms ook wat van de cliënten die ze ontmoetten. Ons verhaal was steeds: achter die handicap zit een mens. Hoe zou je in dat leven een verschil willen maken?”
Wat ook opviel: veel personeelsleden vertelden dat ze eigenlijk een andere loopbaan voor ogen hadden, en bij toeval in aanraking kwamen met de zorg voor verstandelijk gehandicapten. En dat ze vervolgens als een blok vielen voor deze groep. Zoals verpleegkundige Antonette van der Wal, die gespecialiseerd is in de groep met een ernstige meervoudige beperking, en daar vol vuur over kan vertellen. “Toen ik hier kwam, dacht ik: wauw, bestaan jullie óók!”
Diepe indruk
Het was de derde keer dat Venturaplus een Beroepenroute organiseerde, de eerste keer bij Talant. In de ochtend kregen Friese vmbo’ers de kans om te zien wat bijvoorbeeld een woonbegeleider bij Talant doet. En het was vooral de ontmoeting met de bewoners die bij velen een diepe indruk achterliet.
In de middag was het programma toegesneden op de havisten en vwo’ers. Zij werden onder meer aan het denken gezet bij een ingewikkelde casus die een gespecialiseerd arts tegen kan komen. De hersenen kraakten, maar ook het prikken en bloeddruk meten dat volgde, werd enthousiast opgepakt.
“Dit is een gave actie”, vatte decaan Hans Westra van het Leeuwarder gymnasium Beyers Naudé de dag samen. “Je kunt ze er nog zoveel over vertellen of laten lezen, maar hier zien ze dat het mensen zijn van vlees en bloed.” De leerlingen die hij had meegenomen, beaamden dat. “Ik vond het heel heftig”, zei Nika Mombaerts, die vooral onder de indruk was van het werk van de gedragskundige. Angelien Gunnink was geïnspireerd door wat de arts vertelde. “Het werd heel duidelijk dat je bij deze groep een andere aanpak moet hebben. Echt de moeite waard.”
Een groep derdeklassers was vooral geraakt door de cliënten die aan het werk waren op de locatie van de kwekerij Passiflora. “Die sfeer was er zo bijzonder. Ze zaten zo te geinen met elkaar”, zegt Jasmin Hilberink. “Ik vond het altijd een eng idee, maar ik werd er gewoon heel blij van om dat te zien.”