Bewoonster begeleid wonen ernstig mishandeld, maar zíj moet weg
14 juni 2024 om 11:55
2 minuten lezen

Bewoonster begeleid wonen ernstig mishandeld, maar zíj moet weg

Een 46-jarige vrouw met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen is volgens haar vader en broer meerdere malen mishandeld door een medebewoner in een huis voor begeleid wonen van Dichterbij in Oss. Haar familie vecht al jaren voor haar gelijk, maar stuit steeds op weerstand. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Sinds 2011 woont de vrouw (Elly) in het huis voor begeleid wonen. In 2014 is ze meerdere malen mishandeld door een medebewoner en liep ze een hersenschudding en ernstige kaakfractuur ook. Deze man heeft ook andere cliënten verwondingen toegebracht, maar hij woont nog steeds in hetzelfde huis. De vader en broer (Christ en Alex) van de vrouw begrijpen dat hij er niks aan kan doen vanwege zijn beperking, maar snappen niet dat Dichterbij hém in bescherming neemt terwijl zíj wordt bedreigd. Toen de overlastgevende bewoner tijdelijk op een andere plek woonde, waren alle problemen ook meteen weg, stelt de strijdende familie.

Omgevingsverbod

Toen Dichterbij de Elly eind vorig jaar wilde verhuizen en de man zijn plekje in het huis wilde teruggeven, stapten de mannen naar de rechter. Die was het ermee eens dat zij en haar medebewoner niet meer op dezelfde plek kunnen wonen en dat Dichterbij niet voldoende heeft kunnen onderbouwen waarom zij er juist weg moest. Desondanks is de zorginstelling vrij om te bepalen wie elders wordt ondergebracht, aldus de rechter. Christ en Alex laten het er echter niet bij zitten en trekken hun mond open wanneer zij dat nodig achten. Inmiddels mag de vader van Elly niet meer bij haar huis in de buurt komen.

Doodsbang

“Maar die medebewoner is weer gewoon terug en mijn dochter is doodsbang. Ze is in totaal nu vijf keer mishandeld en durft haar kamer niet af als hij in huis is. Zij is nu het slachtoffer van een onveilige situatie in dat huis.” In een nieuwe rechtszaak die twee weken geleden plaatsvond, eiste Dichterbij dat Elly de woning voor begeleid wonen verlaat. “De zorgvraag is leidend”, zegt de zorginstelling over het besluit om haar te laten verhuizen. Maar als beide partijen er niet uitkomen kan dit leiden tot een beëindiging van de zorg.

Dichterbij laat in een reactie op haar website het volgende weten: “Het kan uitdagend zijn om mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen samen te laten wonen en te begeleiden. Bij Dichterbij hebben we professionele begeleiding om hiermee om te gaan. Als het echt niet anders kan, zoeken we samen met de cliënten en hun naasten naar een passende oplossing, waarbij we zorgvuldig alle belangen afwegen.

Cliënten die bij Dichterbij wonen, hebben recht op een woonzorglocatie. Dichterbij bepaalt welke locatie de beste zorg kan bieden. Waar mogelijk houden we rekening met de wensen van de cliënt en hun familie, maar de zorgvraag staat altijd voorop.” Meer hierover lees je hier

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Ernstige problemen met doelgroepenvervoer Twente: ‘Aanbesteding moet echt anders’

    Gisteren om 10:58
    • Gehandicaptenzorg

    Officiële erkenning ‘Doelgroep Expertisecentrum NAH’ voor Ermelose locatie ’s Heeren Loo

    6 december 2024 om 11:46