Cedris blij met aanpassingen Participatiewet
Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie, is blij met een tweetal verbeteringen van de Participatiewet. Allereerst moeten gemeenten vanaf 1 januari 2017 beschutte werkplekken aanbieden. Daarmee wordt voor mensen, die alleen met intensieve begeleiding of onder beschutte omstandigheden kunnen werken, een betaalde baan bereikbaar. Ook is er een verbetering in de regelruimte voor de Banenafspraak. Dat meldt Cedris.
“Met de afbouw van de huidige Wet sociale werkvoorziening (Wsw) is de doelgroep die is aangewezen op een beschutte werkplek niet ineens verdwenen. Het is daarom goed dat we garanties inbouwen dat ook deze mensen een eigen inkomen kunnen verdienen”, aldus Job Cohen, voorzitter van Cedris. De regering heeft deze verplichtende maatregel genomen, omdat het aantal beschutte werkplekken in Nederland fors achterloopt op de afspraken die hierover zijn gemaakt. In 2015 moesten er 1.600 banen gerealiseerd zijn en eind 2016 in totaal 3.200. De teller stond voor de zomer echter op 115.
Een belangrijke oorzaak van het niet behalen van de doelen is het feit dat het realiseren van een beschutte werkplek extra geld kost voor gemeenten. Dat komt bovenop de forse bezuiniging op het Participatiebudget en de Wsw die gemeenten moeten opvangen. Cedris vindt dat het Rijk met het opleggen van de verplichting ook voldoende geld beschikbaar moet stellen aan de gemeenten. Om van de verplichtstelling een succes te maken, roept Cedris het Rijk op structureel de volledige financiering te verlenen.
Een tweede verbetering betreft extra regelruimte voor de Banenafspraak. De praktijkroute houdt in dat gemeenten op basis van een loonwaardemeting op de werkvloer, kunnen bepalen wie voor een garantiebaan in aanmerking komt. Cedris is er voorstander van om gemeenten de mogelijkheid te geven een dergelijk instrument ook voor het aanvragen van een indicatie voor een beschutte werkplek in te zetten.
Job Cohen: “Deze wet is pas dan geslaagd als hierdoor mensen toegang krijgen tot betaalde banen, hun eigen inkomen verdienen en hun talenten op de arbeidsmarkt kunnen ontwikkelen. Deze verbeteringen zullen daartoe bijdragen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids