De Twentse Zorgcentra schrapt zzp’ers: minder luxe voor de deur, meer werkdruk
De parkeerplaats bij de LosserHof laat het verhaal zien van een grote personele verandering. Waar eerst dure BMW’s van goedbetaalde zzp’ers stonden naast bescheiden Toyota Aygo’s van vast personeel, domineren nu de goedkopere auto’s. De Twentse Zorgcentra heeft fors ingegrepen: in september werkten er nog 350 zzp’ers, inmiddels zijn dat er 69. Per 1 juli 2025 moet dat aantal op nul staan. Dit meldt Tubantia.
De organisatie wil volledig overstappen op vaste contracten en een interne flexpool. De belangrijkste reden: kosten. Zzp’ers kosten 180 procent van een vaste medewerker. Daarnaast speelt de Belastingdienst mee. Sinds 1 januari 2025 handhaaft die strenger op schijnzelfstandigheid. Zorgorganisaties die zzp’ers inzetten voor structurele taken riskeren forse boetes.
Merkbaar voor vaste krachten
Werknemers in vaste dienst voelen de afbouw van zzp’ers. Minder zelfstandigen betekent namelijk dat vaste krachten vaker gaten in roosters moeten opvullen. Begeleider Niek ter Haar op de LosserHof ervaart dat dagelijks. “Sinds januari krijg ik wekelijks verzoeken om meer uren te werken. Op vrije dagen kijk ik ’s morgens in de groepsapp of ik nodig ben. Dat geeft onrust.”
Bewoners vaker vertrouwde gezichten
Toch zijn er ook voordelen. Bewoners zien vaker dezelfde begeleiders, wat hun welzijn ten goede komt. Vicevoorzitter Frank Wegdam van de Centrale Verwantenraad onderschrijft dit, maar waarschuwt: “Er zijn bewonersgroepen die niet zonder zzp’ers kunnen. Dat heeft te maken met specifieke expertise. Er is een ingewikkelde doelgroep”, legt hij uit. Een deel van het vaste personeelsbestand heeft moeite met de speciale benadering die hiervoor nodig is en juist een groep zzp’ers is daar heel goed in. Wegdam pleit er dan ook voor dat zij in de flexpool of vast dienstverband komen.
Zij-instromers en flexpools
Om de gaten te vullen, werft De Twentse Zorgcentra actief nieuwe zij-instromers en zet het meer flexkrachten in. Toch blijft de vraag bij Wegdam of nul zzp’ers haalbaar is. Hoofd personeelszaken Yvette Storer heeft er vertrouwen in. Volgens haar is de werkdruk onder vast personeel nu niet veel hoger. De planning is nu vaak eerder rond en de zorginstelling kan een beroep doen op een vaste poule flexwerkers. “Medewerkers vonden dat het goed is gegaan”, zegt ze over de afbouwperiode in de zomer, toen veel collega’s ook afwezig waren in verband met vakantie.