FNV wil dat mantelzorgers recht krijgen op betaald ‘familieverlof’
In aanloop naar de dag van de mantelzorg op 10 november pleit de FNV voor betaald ‘familieverlof’. Langdurig en intensief mantelzorgende partners, ouders, kinderen, broers en zussen worden zo beter in staat gesteld om de zorg voor familieleden met hun werk te combineren. De vakbond breekt daarmee een lans voor werkende mantelzorgers die vaak klem zitten tussen hun zorgtaken en wat er financieel mogelijk is. Dat meldt de FNV.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: “We leunen als samenleving nú al zwaar op mantelzorgers en laten hen daar uit eigen zak de rekening van betalen. Steeds meer mantelzorgers worden hierdoor geraakt in hun portemonnee en carrièrekansen, wat een gezonde werk-privébalans financieel onmogelijk maakt. Daar moet hoognodig verandering in komen.”
Mantelzorg aan een familielid
Miljoenen Nederlanders geven met liefde mantelzorg aan een familielid. Maar dat die zorg onbetaald is, maakt het niet gratis: alleen al het misgelopen loon doordat mantelzorgers minder kunnen werken bedraagt 20 miljard euro per jaar. Ook bouwen ze geen pensioen op voor de misgelopen werkuren, verkleind het hun carrièrekansen en verhoogt het ‘t risico op een burn-out. Mensen met een kleine portemonnee worden bovendien extra geraakt, zij kunnen het zich niet veroorloven om minder te werken en komen in de knel tussen het betalen van de rekeningen en de zorg voor hun familie.
Jong trekt een parallel met het ouderschapsverlof: “Bij ouders van pasgeboren kinderen vinden we het volstrekt normaal dat we ze financieel in staat stellen voor hun kinderen te zorgen. Zorg van familieleden vinden we als samenleving ook vanzelfsprekend, er wordt zelfs steeds vaker op gerekend, maar zij worden financieel vervolgens niet ondersteund. We kunnen niet blijven doen alsof die mensen geen rekeningen hoeven te betalen en hun tijd gratis is.”
Meerjarig budget aan betaalde verlofuren
De vakbond stelt voor om werkende mantelzorgers een meerjarig budget aan betaalde verlofuren te geven (neerkomend op gemiddeld 8 werkweken per jaar) zo worden ze financieel in staat gesteld om de zorg voor familieleden met hun werk te combineren. Het verlof moet neerkomen op 70 procent van het loon, met het minimumloon als bodem. Daarbovenop kan er wat de FNV betreft net als bij het ouderschapsverlof ruimte zijn voor extra onbetaalde vrije weken, maar 8 weken betaald is de basis.
Bezuinigingen
Het kabinet Schoof bezuinigt op de zorg en via het gemeentefonds ook op de WMO. Minister Agema zet ook in op het beperken van het aantal zorgprofessionals en een verschuiving richting mantelzorg. Jong constateert dat de minister daarmee precies het omgekeerde doet van wat er nodig is. “Er moeten meer mensen in staat gesteld worden in de zorg te werken door beter loon en minder werkdruk. Agema lijkt te denken dat je een gratis blik mantelzorgers open kan trekken om de zorg over te nemen, maar er wordt al zoveel mantelzorg geleverd dat voor veel mensen de rek er al lang uit is, bovendien werken veel mantelzorgers al in de zorg.”
Het kabinet is van plan om bij de hervorming van de verlofwet het kortdurende en het langdurige zorgverlof samen te voegen. Dit is onderdeel van het SER-advies ‘Maatschappelijk verlof’, dat gesteund wordt door de FNV. Wat de FNV betreft is deze vorm van verlof nog onvoldoende omdat maar twee van de acht weken betaald zijn. “Voor veel mantelzorgers is dat financieel onhaalbaar,’ zegt Jong. ‘Met betaald familieverlof zijn mantelzorgers wél echt geholpen.”
Door: Nationale Zorggids