4 januari 2016 om 13:29
< 1 min lezen

‘Fouten in statistieken gemeenten hebben gevolgen voor banenafspraak’

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukt dat gemeenten een kwalitatief goede statistische huishouding moeten hebben. Dit is van belang voor de verdeling van verschillende budgetten. Klijnsma schrijft in haar ‘verzamelbrief’ van eind 2015 dat het beeld dat statistieken in 2015 gaven niet klopten met de werkelijkheid. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Gemeenten zijn verplicht om aan de landelijke overheid informatie te geven over bijvoorbeeld de Wet sociale werkvoorziening (Wsw-statistiek). Het kabinet kan vervolgens de Tweede Kamer informeren over de landelijke inspanningen en de resultaten daarvan. De statistieken worden ook steeds meer gebruikt voor de verdeling van Wsw-middelen en de uitvoering van de banenafspraak en de quotum arbeidsbeperkten.

Klijnsma: “De aangeleverde cijfers waren niet altijd in overeenstemming met de gemeentelijke praktijk. Dit geldt ook voor de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten: onderdeel van de meting van de ontwikkeling van het aantal banen betreft het aantal gedetacheerden in de Wsw. Deze gegevens worden ontleend aan de Wsw-statistiek. In de afgelopen periode is gebleken dat ook hierbij niet alle cijfers even betrouwbaar waren.”

Fouten in de statistieken kunnen leiden tot grote (financiële) gevolgen voor zowel het Rijk en gemeenten en bij de banenafspraak voor de werkgevers, stelt Klijnma. VNG, Cedris en het kabinet adviseren de gemeenten daarom om de statistieken nog eens goed te laten nakijken door een accountant. 

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
  • digitale toegankelijkheid
    • Gehandicaptenzorg

    Mensen met beperking hebben nog altijd veel moeite met regelen van zaken online

    Vandaag om 14:31
    • Gehandicaptenzorg

    Aangifte tegen zorgmanager die eerder ontslagen is vanwege agressie naar cliënten

    Vandaag om 09:58