23 mei 2023 om 15:21
2 minuten lezen

Gehandicapte bewoners beschuldigen zorginstelling Fokus van machtsmisbruik

Gehandicapte zorginstelling Fokus voert machtsmisbruik uit tegenover haar gehandicapte bewoners. Managers van de instelling dreigen met het stopzetten van hulp en zet mensen per direct uit hun woning wanneer hen iets niet bevalt. Dit verklaren twee gehandicapten die bij Fokus wonen. Dit meldt BD.

Er zijn ongeveer 1400 mensen met een lichamelijk handicap die aangesloten zijn met zorginstelling Fokus. Deze mensen wonen in geclusterde woningen verspreid over meer dan 90 plaatsen. De cliënten worden ondersteund door oproepbare ADL’ers. Deze zorgassistenten komen dan vanuit een centrale in de buurt om te helpen met wassen, aankleden en eten.

Gebrekkige zorg

Meerdere bewoners zijn naar voren gekomen over de gebrekkige zorg. Cliënt Yvette den Brok zegt dat er veel is veranderd sinds het begin. “Regie over eigen leven stond altijd voorop. Nu walsen ze over ons heen.” Laatst wees zij een douche-toiletstoel af omdat die niet paste, waarna Fokus ging dreigde om hulp stop te zetten bij het wassen en toiletteren.

Ook bewoner Bianca Mastenbroek zegt dat het steeds meer op een gevangenis lijkt. Zij ziet dat de zorgkwaliteit steeds minder wordt door het grote personeelstekort. Ook wordt er bewust minder personeel ingezet waardoor de druk nog groter wordt. Soms duurt het meer dan een uur voordat een cliënt hulp krijgt.

Onterecht

Fokus-bestuurder Marco van Es zegt dat de klachten onterecht zijn. “Fokus is geen zorgorganisatie. De cliënt is zelf verantwoordelijk om eventueel aanvullende of andere ondersteuning te regelen. Die heeft immers zelf de regie. Uiteraard helpen we graag waar nodig en mogelijk, maar we nemen het niet over.”

“We herkennen ons niet in de suggestie dat we ons schuldig maken aan machtsmisbruik. We staan als Fokus juist voor een goede samenwerking en persoonlijke communicatie met onze cliënten”, verteld Van Es.

Wel erkent de bestuurder dat de instelling problemen heeft met het aanhoudende personeelstekort, maar dat de bewoners ook voor problemen zorgen.”We zien dat een belangrijke reden van het uitvallen van medewerkers te maken heeft met de bejegening door cliënten. Ook zien we dat sommige cliënten structureel uitzendkrachten als assistent weigeren.”

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Tweede Kamer debatteert over kritisch rapport VN-Verdrag Handicap

    Vandaag om 10:51
    • Gehandicaptenzorg

    Nieuwe genetische oorzaak voor zeldzame verstandelijke beperking ontdekt

    Gisteren om 13:50