
Gemeente Kampen onderzoekt onderhuur van appartementen in failliete zorginstelling
De gemeente Kampen is een onderzoek gestart naar de verhuur van acht appartementen door zorgorganisatie Het Dolfijnenhuis in de Zorgresidence Kampen. De zorginstelling ging twee weken geleden failliet, en er is onduidelijkheid over de legaliteit van deze onderhuur. Dit meldt het AD.
Leegstand als oorzaak van faillissement
Volgens David-Jan Baan, voormalig directeur van de Zorgresidence, was een groot deel van de appartementen onbewoond, wat heeft bijgedragen aan het faillissement. Van de 22 beschikbare appartementen zouden er slechts acht in gebruik zijn geweest. Wat hij daarbij niet vermeldde, is dat sinds januari – dus vóór het faillissement – enkele appartementen werden verhuurd aan Het Dolfijnenhuis, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een licht verstandelijke beperking en/of psychische problemen.
Onzekerheid over juiste bestemming van het pand
Wethouder Bernard van den Belt gaf aan dat er twijfels bestaan over de bestemming van het pand aan de Burgwalstraat. Volgens hem is het pand mogelijk niet officieel bestemd als zorgwoning, maar heeft het een bredere maatschappelijke bestemming. Hij benadrukte dat nog niet duidelijk is of de cliënten van Het Dolfijnenhuis binnen die bestemming passen.
Juridische strijd over zorgwoningen
Eerder dit jaar spande Het Dolfijnenhuis een zaak aan bij de Raad van State om het woonzorgbeleid van de gemeente Kampen aan te vechten. De organisatie kreeg echter geen gelijk in deze kwestie.
Dolfijnenhuis verdedigt onderhuur
Volgens Lyane Ypelaar van Het Dolfijnenhuis handelt de organisatie binnen de regelgeving. Ze wijst erop dat het pand een maatschappelijke bestemming heeft en bovendien onder het overgangsrecht valt. Dit houdt in dat, zolang de zorg binnen een jaar wordt voortgezet, de bestemming behouden blijft. Ypelaar benadrukt dat de huidige bewoners voldoen aan de voorwaarden om daar te verblijven.
Onaangekondigd bezoek van de Inspectie Gezondheidszorg
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bracht onlangs een onverwacht bezoek aan de Zorgresidence naar aanleiding van meldingen over de zorgkwaliteit. Tijdens dit bezoek waren de inspecteurs nog niet op de hoogte van het faillissement, wat de aard van hun controle veranderde. Desondanks constateerden ze dat de continuïteit van de zorg gewaarborgd was en dat zowel zorgverleners als bewoners hoopten op een doorstart. Ook werd de onderhuur door Het Dolfijnenhuis besproken, zonder dat hier bezwaren tegen werden geuit.
Onrust onder bewoners en mogelijke doorstart
Een van de bewoners heeft besloten te vertrekken vanwege de onzekerheid rondom het faillissement. Curator Arthur Ammerlaan probeert zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over een mogelijke doorstart en wil de onrust onder de bewoners tot een minimum beperken. Volgens hem zijn er meerdere serieuze kandidaten voor een overname.
Dolfijnenhuis overweegt overname
Het Dolfijnenhuis is een van de partijen die interesse heeft in een doorstart van de zorginstelling. Ypelaar benadrukt dat de organisatie vooral wil zorgen voor stabiliteit voor zowel het personeel als de cliënten.
Voormalig directeur werkt nog in Zorgresidence
David-Jan Baan is na het faillissement niet vertrokken, maar werkt inmiddels als verpleegkundige in de Zorgresidence. Hij stelt dat hij bij het noemen van het aantal bewoonde appartementen geen rekening heeft gehouden met Het Dolfijnenhuis, omdat hij niet verantwoordelijk is voor hun aanwezigheid. Verder wil hij geen inhoudelijk commentaar geven op de ontwikkelingen rondom het faillissement, dat hij omschrijft als een “soap”. Hij spreekt de hoop uit dat er snel een doorstart kan plaatsvinden.