Herseninfarct inspireert tot boek over gebarentaal
17 oktober 2024 om 13:36
< 1 min lezen

Herseninfarct inspireert tot boek over gebarentaal

Nadat Nienke Fluitman uit Oosterhout op 44-jarige leeftijd tweemaal een herseninfarct kreeg, ontdekte ze tijdens haar herstel in het ziekenhuis hoe waardevol gebarentaal kan zijn bij communicatieproblemen. Onder meer voor mensen met afaseie. Zij hebben moeite met spreken door een hersenaandoening. Dit inspireerde haar tot het schrijven van een boek over gebarentaal, getiteld Gebaar met elkaar, meldt Omroep Brabant. 

Het boek, dat 220 eenvoudige gebaren bevat, is bedoeld voor iedereen die gebaren wil gebruiken om gesprekken te ondersteunen. Volgens Nienke kunnen veel van deze gebaren intuïtief worden begrepen. “Ik weet zeker dat jij ’tandenpoetsen’ of ‘jas aantrekken’ op precies dezelfde manier uitbeeldt als ik”, zegt ze.

Gebaren zijn effectiever dan harder praten

De kennis die ze opdeed als docent Nederlandse Gebarentaal hielp haar tijdens haar verblijf in het ziekenhuis, waar ze patiënten met afasie zag worstelen met communicatie. Nienke merkte dat gebaren vaak effectiever waren dan harder praten wanneer iemand de boodschap niet begreep. Dit inzicht motiveerde haar om een boek te maken dat gebarentaal toegankelijk maakt voor een breder publiek.

Boekpresentatie

Zorgorganisatie Mijzo in Oosterhout heeft het boek volledig omarmd en ondersteunt Nienkes missie om gebarentaal een vaste plek te geven in de zorg. De presentatie van Gebaar met elkaar vindt daar ook plaat, waar ook de Hersenstichting en BerdaMantelzorg bij aanwezig zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Derde onderhandelingsronde cao Gehandicaptenzorg ging over werk-privébalans en vergoedingen

    Vandaag om 15:10
    • Gehandicaptenzorg

    Tweede Kamer debatteert over kritisch rapport VN-Verdrag Handicap

    Gisteren om 10:51