5 maart 2015 om 10:04
< 1 min lezen

‘Langslapers hebben meer kans op een beroerte’

Volwassenen die meer dan acht uur per nacht slapen, hebben een veel grotere kans op een beroerte dan mensen die zes tot acht uur per nacht slapen. Dat blijkt uit een studie van de University of Cambridge, meldt Nu.nl.

De onderzoekers bestudeerden de slaapgegevens van bijna tienduizend Europeanen tussen de 41 en 82 jaar oud. De deelnemers werden tien jaar gevolgd. Twee jaar later noteerden zij de duur van hun slaap. Tussen 2002 en 2004 later deden ze dit nog een keer. Alle beroertes tot april 2009 werden nog meegenomen in het onderzoek. Met een beroerte wordt een herseninfarct en/of hersenbloeding bedoeld.

Tijdens het onderzoek kregen 346 deelnemers een beroerte. Tien procent van de deelnemers sliep langer dan acht uur. Zij hebben volgens de onderzoekers 46 procent meer kans op een beroerte dan de mensen die tussen de zes en acht uur slapen. De onderzoekers hebben geen verklaring gevonden voor het verband. Het kan ook zijn dat het slapen juist een gevolg is of een voorteken van een mindere gezondheid van de hersenen.

© Nationale Zorggids
 

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Kabinet schrapt loonwaardemeting bij beschut werk

    25 april 2025 om 13:30
    • Gehandicaptenzorg

    Manifest voor lokale verkiezingen 2026 over positie mensen met beperking

    24 april 2025 om 12:30

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland