
‘Nieuwe wet banenafspraak verandert weinig voor mensen met beperking’
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging die de banenafspraak vereenvoudigt. De kern blijft hetzelfde: in 2026 moeten er 125.000 banen voor mensen met een beperking zijn. Het onderscheid tussen banen bij de overheid en in het bedrijfsleven verdwijnt. De overheid krijgt wel extra monitoring om te controleren of zij voldoende banen creëert. Dit meldt Ieder(in).
Werkgevers die niet aan de doelstellingen voldoen, hoeven voorlopig geen boetes te verwachten. Het kabinet schuift sancties door naar 2026 en werkt aan een nieuwe regeling. Naast boetes komen er mogelijk ook bonussen voor werkgevers die goed presteren. Hoe dat eruit gaat zien, is nog onduidelijk. Sociale partners en beide Kamers moeten hierover nog een besluit nemen.
‘Wetswijziging schiet tekort‘
Belangenorganisatie Ieder(in) vindt dat de wetswijziging te weinig doet om de arbeidskansen voor mensen met een beperking te vergroten. De wet richt zich alleen op mensen die minder dan het minimumloon kunnen verdienen. Hierdoor maken anderen met een beperking juist minder kans op een baan. Volgens Ieder(in) moet er betere ondersteuning komen, zodat iedereen met een beperking toegang krijgt tot passend werk.
Banendoel blijft buiten bereik
De overheid en het bedrijfsleven halen de afgesproken aantallen niet. Toch lijkt de politiek dat te accepteren. De VN benadrukt juist dat Nederland zich aan de doelstelling moet houden. Het blijft onduidelijk hoe de banenafspraak er na 2026 uitziet. Ieder(in) dringt erop aan dat mensen met een beperking betrokken worden bij de verdere plannen.