CG raad

UTRECHT - De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) meldde vorige week dat chronisch zieke en gehandicapte mensen zeer hard getroffen zullen worden door het regeerakkoord. 

In de media werd deze groep flink onderbelicht volgens de CG-Raad. Hoewel de inkomensafhankelijke premie en eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten met een laag tot modaal inkomen nog voordelig uitpakt, geldt dat zeker niet voor andere maatregelen die juist een flinke achteruitgang op financieel gebied tot gevolg zullen hebben. De afschaffing van belastingaftrek voor ziektekosten, de verhoging van eigen bijdragen en het feit dat huishoudelijke hulp niet meer vergoed zal worden, zal voor veel mensen een flink inkomensverlies betekenen.

De CG-Raad heeft berekend dat chronisch zieke en gehandicapte mensen met een modaal inkomen er tussen de 100 en de 250 euro per maand op achteruit kunnen gaan. Dit bedrag pakt nog hoger uit voor hen met een bovenmodaal inkomen. Zelfs de lage inkomens in deze groep kunnen er in de berekeningen op achteruitgaan. 

De afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)  in 2014 heeft de grootste consequenties. De gemeenten moeten deze regeling overnemen, maar hebben daarvoor straks een flink kleiner bedrag ter beschikking dan nu (760 miljoen tegenover 1,3 miljard nu). De CG-Raad hoopt dan ook dat het kabinet haar plannen nog eens berekend en aanpast, zodat de gevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten minder heftig uitpakken.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem

Via de CG-raad