Normal_igz

LIMBURG (Novum) - Het verscherpte toezicht op zorgorganisatie voor gehandicapten Pergamijn in het Limburgse Echt is opgeheven. Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag bekend. De kwaliteit en veiligheid van zorg aan vier cliënten met een ernstige verstandelijke beperking is volgens de IGZ sterk verbeterd.

De inspectie legde in april het verscherpt toezicht op toen bleek dat de vier ernstig verstandelijk beperkte cliënten een groot deel van de dag opgesloten zaten op hun kamer en nauwelijks contacten en activiteiten hadden. Ook de zorg voor andere cliënten bleek onvoldoende.

Het verscherpte toezicht op Pergamijn werd in juli verlengd omdat de zorg voor de vier cliënten nog onvoldoende verbeterd was. Ook de begeleiding van andere cliënten met een hoog zorgrisico moest nog verder worden verbeterd.

Inmiddels zijn de woonomstandigheden en de begeleiding van de vier cliënten sterk verbeterd, aldus de IGZ. Er is nu sprake van 'goede huisvesting met een huiselijke sfeer'. De inspectie wil ook dat dit verbeterplan voor de overige cliënten gaat gelden en blijft de Limburgse zorginstelling daarom de komende tijd nog in de gaten houden.