Gehandicaptenzorg, Materra, lustrum

ERMELO – Stichting Materra vierde afgelopen weekend haar eerste lustrum. Waar vele zorginstellingen vrezen voor hun toekomst, ziet natuurwerkplaats Materra deze positief in. Materra biedt activerende dagbesteding en begeleid werk voor tientallen mensen die door een psychische of lichamelijke beperking niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. Dat meldt De Stentor.

De doelgroep van de natuurwerkplaats loopt sterk uiteen van mensen met een visuele beperking tot mensen met verslavingsproblematiek. Ook de leeftijd van de cliënten loopt sterk uiteen, namelijk van 18 tot 70 jaar. Doordat mensen met verschillende beperkingen bij elkaar werken, kunnen zij elkaar aanvullen en helpen wanneer dat nodig is.

De missie van de stichting is om mensen zich te laten ontwikkelen en weer gelukkig te laten zijn, ondanks de afstand die zij hebben tot de arbeidsmarkt.

In 2014 zal volgens het nieuwe regeerakkoord de dagbesteding uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gaan, maar directeur Ambulante Hulpverlening Erik Malenstein voelt nog geen dreiging. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de gemeente deze taak over zal nemen. “Desnoods creëren we zelf plekken, niemand komt bij ons zomaar op straat te staan”, zo gaf hij aan. 

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal