Normal_groep_therapie_psychische_hulp

HEERDE - Ter voorbereiding op de nieuwe taken in de jeugdzorg die de gemeenten vanaf 2015 krijgen, bracht wethouder Bögemann van de gemeente Heerde afgelopen vrijdag, tijdens de Week van de Jeugdzorg, een bezoek aan het kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum Karakter in Oosterbeek.

"Tijdens mijn bezoek aan Karakter heb ik gezien wat het in de praktijk betekent om jeugd met licht verstandelijke beperking en gedragsstoornissen te behandele", zegt de wethouder. "Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe ze dit aanpakken en wat dit voor de kinderen en hun ouders betekent."

Op dit moment zijn gemeenten alleen verantwoordelijk voor het lokaal preventief jeugdbeleid, zoals het consultatiebureau, de schoolarts en het maatschappelijk werk, werkzaam vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Dat verandert in 2015. Dan worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdzorg en wordt het takenpakket onder meer uitgebreid met de provinciale jeugdzorg, jeugdbescherming, jeugd-geestelijke gezondheidszorg (jeugd-ggz) en Jeugd-licht verstandelijk gehandicapten hulp (jeugd-lvg).

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz