OV-Chipkaart

UTRECHT - Vanaf 1 januari 2013 wordt het Viziris-abonnement, een speciaal vervoersbewijs voor slechtziende en blinde reizigers, vervangen door het zogenaamde Sentire reisproduct. Ondanks overleg van de organisatie Viziris met vervoerders, waarin ze vorige maand pleitte voor een 'gelijkwaardige opvolger', stopt de verkoop van de kaart begin volgende maand. Dit meldt de organisatie.

Met dit abonnement kunnen blinden en slechtzienden reizen voor een vast bedrag per maand. Ook levert foutief of niet uitchecken geen boete op. Voor hen is dit een groot voordeel: zij kunnen namelijk vaak niet zelfstandig de oplaadpunten van vervoerders gebruiken en weten in sommige situaties niet of het uitchecken goed is verlopen.

Volgens de organisatie betekent de opvolger een achteruitgang in het zelfstandig kunnen reizen in de bus, tram en metro voor slechtziende en blinde reizigers. Voor het nieuwe reisproduct is saldo op de kaart vereist, waardoor deze reizigers of moeten kiezen voor automatisch opwaarderen, of telkens naar een loket moeten. Bovendien wordt bij incorrect uitchecken en overstappen 83 cent in rekening gebracht.

Viziris heeft aanstaande donderdag een ludieke actie gepland als protest tegen de opvolger van het speciale OV-reisproduct.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten