Normal_islam_ramadan_wiki_-c__breakfasting_deel

UTRECHT - Veel zorgprofessionals die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg hebben behoefte aan een leidraad voor de begeleiding van islamitische cliënten rond hun levensovertuiging, zo meldt kenniscentrum interculturele zorg Mikado.

Dat blijkt uit onderzoek van Marrie Stoffer werkzaam bij zorgorganisatie ‘s Heeren Loo naar de aandacht in de gehandicaptenzorg voor de islam. Afgelopen zomer vroeg zij zowel begeleiders als managers van vijf organisaties hoe cliënten en medewerkers de gelegenheid krijgen de Ramadan, de iftar en het suikerfeest te vieren.

Anders dan in de dagbesteding en de woonbegeleiding bleek in de ambulante zorg de meeste ruimte te zijn om individuele afspraken te maken met cliënten en hun familie. Dit zorgde voor een relatief makkelijke invulling aan hun wensen en behoeften rondom de Ramadan en het suikerfeest.

“Mensen met een verstandelijke beperking die in een reguliere voorziening wonen, moeten emotionele aspecten van hun cultuur die hen verbindt met de familietraditie missen”, is de reactie van één van de respondenten. “Het gaat om muziek, kleuren, geuren, eten, rituelen, symbolen en souvenirs. Als ze niet meer thuis wonen verbreekt de verbinding met normen, waarden en vanzelfsprekendheden van de familiegeschiedenis.”

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz