Website wil musea aantrekkelijker maken voor slechtzienden

GRONINGEN - In Nederland hebben 1,4 miljoen mensen te maken met een oogaandoening. Tijdens de Slechtziendendag aanstaande zaterdag wordt een nieuwe website gelanceerd, genaamd Museum4all. Met deze online museumgids wordt een overzicht geboden van musea die aantrekkelijk zijn voor mensen met weinig zicht, zo meldt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO).

Musea proberen een steeds groter publiek te bereiken en dus verdient deze groep mensen met een visuele beperking of oogaandoening extra aandacht. Zo kan op verschillende laagdrempelige manieren betere toegankelijkheid voor slechtzienden worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door hulpvaardig personeel in te schakelen, een audiotour te maken of te zorgen voor een goed zichtbare collectie. Dergelijke maatregelen hebben al snel een grote meerwaarde voor vele potentiële bezoekers.

Op de website van Museum4all kunnen mensen musea beoordelen, recensies schrijven en hun ervaringen delen. Hiermee hopen museumliefhebbers en -professionals, die de website financieren via crowdfunding, dat mensen worden geïnspireerd om vaker een museum te bezoeken. Ook wil men musea prikkelen om meer rekening te houden met slechtzienden.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten