Justitie

ARNHEM (Novum) - Een 34-jarige man uit Zaltbommel moet tweeënhalf jaar de cel in omdat hij in 2011 een zwakbegaafde vrouw in haar woning met geweld heeft verkracht. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald.

De rechtbank acht bewezen dat de man de vrouw meerdere keren verkrachtte en haar op brute wijze behandelde. Zo zou hij de vrouw, die een IQ van 46 heeft, hebben geslagen en getrapt en aan haar haren hebben getrokken. Ook zou hij haar hoofd tegen de tafel hebben geslagen en zout en kruiden in haar ogen hebben gestrooid. De vrouw liep daardoor diverse verwondingen op.

De man bekende seks met haar te hebben gehad, maar ontkende dat hij haar hiertoe met geweld had gedwongen. De rechtbank ging hier niet in mee en veroordeelde de man tot 48 maanden cel, waarvan achttien maanden voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een proeftijd van drie jaar opgelegd met bijzondere voorwaarden, waaronder een behandeling in een GGZ-instelling.

Justitie had dezelfde celstraf geëist, maar met een voorwaardelijke straf van een jaar. Omdat deskundigen van het Pieter Baan Centrum de man verminderd toerekeningsvatbaar hebben verklaard, besloot de rechtbank tot een langere voorwaardelijke straf.