RTL, avondnieuws, ondertiteld, doven, slechthorenden

HILVERSUM (Novum) - De avondbulletins van RTL Nieuws worden vanaf vrijdag live ondertiteld voor doven en slechthorenden. Ook de dramaserie Moordvrouw en de nieuwe RTL-programma's Aaf en Malaika worden komende maand ondertiteld, meldt RTL Nederland. Eerder werd bij de zendergroep alleen Goede Tijden, Slechte Tijden dagelijks ondertiteld.

RTL, dat uitzendt onder een Luxemburgse licentie, kreeg eerder dit jaar kritiek op het gebrek aan ondertitels bij veel Nederlandstalige programma's. Behalve Goede Tijden, Slechte Tijden, werd alleen het voetbal in het weekend voorzien van ondertiteling voor slechthorenden.

De zendergroep beloofde na de kritiek snel beterschap. Een show van Najib Amhali op RTL4 was vorige week voor doven en slechthorenden te volgen. Hetzelfde moet gelden voor een optreden van Brigitte Kaandorp dat komend weekend wordt uitgezonden.

Sinds enkele jaren moeten in Nederland gevestigde zenders hun Nederlandstalige programma's ondertitelen. De publieke omroep ondertitelt ongeveer 95 procent van zijn programma's. Ook de zenders van SBS, Veronica, Net5 en SBS6, moeten wettelijk vijftig procent van hun programma's voorzien van ondertitels.

RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z hoeven zich vanwege hun buitenlandse licentie niet aan de Nederlandse regels voor ondertiteling te houden. De zendergroep wil volgend jaar de helft van alle Nederlandstalige programma's ondertitelen.

Nederland telt naar schatting anderhalf miljoen doven en slechthorenden.