Handen, zorg

HOUTEN - Het bleef lang onduidelijk of de plannen van de regering om mensen met een verstandelijke beperking langer thuis te laten wonen, ook betrekking hadden op cliënten met een zogenaamd zorgzwaartepakket VG 3 en 4 die op dit moment in een beschermde woonomgeving wonen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bracht gisteren helderheid en gaf aan dat deze niet hoeven te verhuizen, zo meldt Skipr.

Volgens de afspraken in het regeerakkoord kunnen mensen met een soortgelijke beperking die nog niet in een instelling verblijven echter straks geen aanspraak meer maken op dergelijke zorg. Deze groep mensen is voor zorg afhankelijk van de gemeente. De zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dan gebaseerd op ‘maatschappelijke ondersteuning’ met een compensatieplicht.

Het zorgzwaartepakket (ZZP) VG 3 is bedoeld voor mensen die een beschermde woonomgeving nodig hebben met voordurende begeleiding. ZZP VG 4 is een nog zwaardere indicatie, waarbij ook veel hulp nodig is bij persoonlijke verzorging.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz