Universiteit Leiden

LEIDEN - Afgelopen maandag zijn de eerste resultaten gepresenteerd van een proef met een speciale bril voor doven en slechthorenden waarmee tekst van een gesprekspartner als ondertiteling op het glas wordt geprojecteerd, zo meldt de Universiteit Leiden.

De tests met deze bril, SpraakZien genaamd, werden door twee bachelorstudenten Taalwetenschap samen met twee studentassistenten van het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL) uitgevoerd. De resultaten zijn volgens hen veelbelovend.

Het aantal woorden dat de gebruiker verstaat verbetert dankzij de bril significant. Een ander sterk punt is dat je de tekst kunt lezen en de spreker tegelijkertijd kunt aankijken. Er moet echter nog een aantal problemen worden opgelost.

Zo spreken mensen sneller dan dat er gelezen kan worden. Met het huidige systeem kan de tekst (nog) niet worden gecomprimeerd. Verder zijn er nog vraagtekens bij de effectieve werking van de bril in een lawaaierige omgeving, wanneer bijvoorbeeld meerdere personen tegelijk praten. In verband daarmee is koppeling van gezichts- en spraakherkenning in onderzoek.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz